Hemsida      Priser      Kontakt     Facebook

Albins dop


Publicerat 2011-05-31 Klockan 00:54:30  Foto - övriga motiv

Några bilder jag tog på Albins dop i lördags ♥
© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Sunlight


Publicerat 2011-05-30 Klockan 11:00:00  Foto - porträtt

Det blir mycket Hannah på bloggen nu. Har inte så många andra bilder att visa. Men vad gör det? Hon är en underbar vän och blir fantastisk på bild! :) I veckan ska jag iaf förhoppningsvis fota två studenter. Så då blir det variation på inläggen igen. Nästa lördag är det ju dessutom bröllopsfotografering.

Men... här kommer Hannah igen!

Modell: Hannah Ohlzon
Sminkös & assistent: Emmi Berggren
© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Mina nyföddfotograferingar


Publicerat 2011-05-29 Klockan 20:36:28  Behind the scenes

Jag har fått kommentarer om att visa lite hur jag gör när jag fotar nyfödda. Kan ju även vara bra för någon som funderar på att boka att se hur det går till.

Tänkte börja med att visa den rekvisita jag hittills har köpt på mig :) Uppdaterat 111209: Har massor av mer rekvisita nu!

Virkade djurmössor:

Övriga virkade mössor:

Tunna djurmössor:

Övriga tunna mössor:

Söt liten hatt som egentligen är en hårdekoration för vuxna:

Hårband med blomma och sidenband:

Korgar:
När jag sedan ska fota bygger jag upp en liten "studio" hemma hos kunden (framtidsplanen är dock att skaffa en fast studio dit kunden får komma). Jag brukar flytta ut köksbordet en bra bit från fönstret (viktigt att det finns ett fönster för ljusets skull). Börjar med att sätta upp ställningen till min bakgrund:

Sedan hänger jag upp bakgrunden som tillhör för att plädarna jag använder inte ska bli genomskinliga och för att de ska hänga bättre:

Sen hänger jag över den pläd jag/kunden valt (har många olika!):


Under pläden kan det vara bra att lägga något mjukt så det inte blir hårt för bebisen att ligga där. Beroende på vad för bilder jag ska ta så lägger jag en kudde under som man kan lägga upp bebisens armar och huvud på:

Så här kan det se ut (ja fast med en bebis där också då):

Och så en resultatbild från en fotografering:

© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Studentfotografering | Hannah


Publicerat 2011-05-28 Klockan 11:00:00  Foto - porträtt

Tack underbara vän för att du ställde upp! ♥
Modell: Hannah Ohlzon
Sminkös & assistent: Emmi Berggren
© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Vackra Hannah


Publicerat 2011-05-27 Klockan 15:05:12  Foto - porträtt

Här kommer en till liten förhandstitt, denna gång utan studentmössa. Gillar verkligen färgerna i denna bilden! Men gillar den svartvita också så lägger upp båda :)


Modell: Hannah Ohlzon
Sminkös & assistent: Emmi Berggren
© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

18 gillare till = tävlingsdags!


Publicerat 2011-05-24 Klockan 01:56:12  Företaget

När vi är uppe i 200 gillare på min Facebook-sida kommer jag att lotta ut en fotografering inklusive bilder! Så in och gilla redan nu om du inte gjort det redan! Förutom tävlingar lägger jag upp erbjudanden och även speciella blogginlägg. HÄR klickar du för att komma till sidan! Varmt välkomna in! ♥


Finaste bilden på finaste Hannah


Publicerat 2011-05-23 Klockan 01:16:42  Foto - porträtt

Den här bilden är min favorit från fotograferingen med Hannah och därför har jag sparat lite på den :) I veckan som kommer ska jag fota henne igen och då ska hon även sminkas först av Emmi, ska bli sjukt kul!© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Söta små varelser


Publicerat 2011-05-22 Klockan 15:30:00  Foto - övriga motiv

Passade på att fota lite lamm och får igår när vi var ute på Gränsö. Jösses vad fort de växer!! ♥


© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Rekat inför ett halvdagsbröllop


Publicerat 2011-05-21 Klockan 23:01:39  Foto - övriga motiv

Idag har jag och sambon varit ute på Gränsö. Jag är ute i väldigt god tid men jag ville fota lite platser och kolla så ett objektiv jag tänkt köpa blir bra inför en vigsel jag ska fota på stranden (kommer bli perfekt!) den 27 augusti. Alltid bra att ha platserna på bild för då är det lättare att planera. Jag ser verkligen fram emot det här bröllopet, jag ska vara med från förberedelserna fram till och med brudskålen. Paret verkar vara supergulligt! Vi har planerat in att träffas två ggr innan. De bor dock i Stockholm så det blir längre fram. Men kolla bilderna, vilka platser! Kommer bli superbra tror jag! Ska ju även ta bröllopsporträtten den 11 juni på samma ställe. Åh vad jag längtar till sommarens bröllop!! ♥

© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com


My precious


Publicerat 2011-05-20 Klockan 02:15:03  Foto - hund&katt


© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Svar på frågestunden!


Publicerat 2011-05-18 Klockan 17:00:00  Ärligt & härligt

TUSEN TACK för alla frågor! Trodde aldrig det skulle bli så många, supertacksam! Har varit väldigt roligt att svara på alla frågorna :) Frågor som är av samma typ har jag satt ihop och svarat på i ett gemensamt svar.

FOTOFRÅGOR:

Har du gått någon utbildning för att bli fotograf, t.ex. gymnasial eller studerat på folkhögskola?
Hur har du lärt dig allt?
Svar: Nej, jag är självlärd med hjälp från sambon, böcker, bloggar och att öva öva ÖVA. Jag gick Foto A på gymnasiet för en herrans massa år sedan, men det var den tråkigaste kurs jag någonsin gått! Jag tror inte på utbildning när det gäller foto och andra kreativa yrken. Känslan och sin egna stil kan man aldrig få genom en utbildning. Det tekniska är inte så svårt att lära sig bara man har ett brinnande intresse och verkligen går in för det. Däremot kan jag verkligen rekommendera Scott Kelbys böcker för den som vill "läsa sig till" lite kunskap. Jag lärde mig faktiskt väldigt mycket genom hans första bok. Har de andra två i serien också men har inte hunnit plöja igenom de ännu.

När kände du att du hade så pass mycket kött på benen att du kunde starta ett eget företag?
När kände du att det var dags att starta eget företag och hur länge hade du fotat innan dess?
Svar: När jag såg själv att jag hade utvecklats och hade en liten kundkrets. När jag hörde att det pratades om mig och mitt fotograferande bland folk jag inte kände, då kände jag att det var dags att börja ta betalt och starta på riktigt. Jag kände faktiskt lite att "jag är för bra för att vara gratis". Känner man så själv så tror jag man är redo. Det är viktigt att tro på sig själv! Innan jag startade företaget hade jag fotat gratis i ca ett halvår, och kompisar och deras barn då och då några månader innan det, så inte alls länge med andra ord. Det går att utvecklas snabbt om man bara har kämparglöden, viljan och att man sprider ut ordentligt att man fotograferar!

Vad är de största misstagen man gör som hobbyfotograf?
Svar: Jag kan ju bara tala för mig själv och det absolut största misstaget jag gjorde (och fortfarande gör ibland) var att jämföra mina bilder med andra mer erfarna fotografers bilder. Alla är vi barn i början och det är viktigt att komma ihåg! Man kan omöjligt vara lika bra som en fotograf som har jobbat i 10 år när man själv precis börjat. Men det där kommer man över ganska snart. När man börjar utvecklas och ser det själv slutar man jämföra sig med andra och inser att man själv kommer vara så där duktig också i sinom tid bara man inte ger upp.

Menar du tekniskt sett så skulle jag nog säga att det största misstaget hobbyfotografer gör (om man kollar runt i olika bloggar) är att de inte vågar testa nya vinklar, nya inställningar och så vidare. Alla bilder ser likadana ut och då utvecklas man inte! En annan sak som jag själv gjorde i början var att när jag t.ex. fotade barn så tog jag bilden stående ner på barnet (för det är ju så man gör i vardagen). Men sen lärde jag mig att man "ska" ta den från samma höjd som barnet dvs. sittandes eller liggandes på marken. I början fick jag tänka på det där hela tiden men nu går det på rutin! Självklart kan man ta uppifrån också, men det ska ju isf vara för att man medvetet vill ha en sådan bild. Det är ju när man lärt sig reglerna som man kan börja bryta de!

Hur utmanar man sig själv för att utvecklas? Känner själv att jag står hyfsat still just nu och det är verkligen inte för att jag är ens i närheten av att vara en bra fotograf!
Svar: Lite som ovan, testa nya vinklar. Ta en sned bild, ta en bild uppifrån eller nerifrån. Hitta nya platser att fotografera på, både om du fotar natur och om du fotar porträtt. När jag fotar i nya miljöer utvecklas jag som mest. Då ser jag saker på ett annat sätt än vad jag hade gjort om jag fotat på "samma gamla ställe". 

Hur viktigt är t.ex. en blogg för att skaffa en "kundkrets" i början? Eller är det att fota kompisars kompisar som fungerar bäst?
Svar: Jag skulle nog säga att så länge man inte är någon storbloggare så betyder en blogg noll i början. Mina kunder har jag fått genom "mun-mot-mun"-metoden, dvs att folk pratar om mig och rekommenderar mig. Förra året spred jag och mina vänner/familj ut att jag fotograferade gratis för att utvecklas och för att arbeta ihop en portfolio och gensvaret blev enormt! Vissa månader hade jag 3 fotograferingar i veckan.. med folk jag inte kände. Det gjorde att jag utvecklades väldigt snabbt samtidigt som jag fick en bra kundkrets. En kundkrets som har fortsatt att rekommendera mig. Det tackar jag för! :) Så att fota kompisars kompisar ger väldigt mycket mer än att bara ha en blogg. Däremot "måste" man ha en blogg eller hemsida som folk som hör talas om en kan gå in och kika på. Annars vet de ju inte vad det är för någon de bokar!

Vilken är den vanligaste inställningen du har på kameran, typ?
Svar: Det är verkligen helt olika hela tiden! Men jag strävar efter så stor bländare och så lågt ISO som möjligt på varje bild. Sen ställer jag in slutartiden efter dessa.

Hur börjar man när man vill starta eget som fotograf? Hur gör man reklam och berättar att man finns? Hur får man kunder?
Svar: Börja med att berätta för alla du känner att du vill bli fotograf. Då är det lättare att få de att förstå varför du vill fota de hela tiden. Sen fotar du de och deras barn så mycket och ofta du får. Sen ber du de att skriva att det är du som har tagit bilderna när de lägger upp de på t.ex. sina bloggar eller Facebook. Då är det också bra om du har en blogg/hemsida som de kan ange, så folk som ser bilderna har något att klicka sig in på. Du kan ju också be de att skriva vid bilderna att den som tagit bilden söker fler att fotografera gratis. När du sedan börjar fota andra som du inte känner så ber du även de att ange att det är du som tagit bilderna (det ska de ju självklart göra även sen när du har eget företag, vem som har tagit bilden ska alltid framgå!). Efter ett tag går det där av sig självt. Tycker kunderna att man är duktig och tar fina bilder så kommer de prata om en och rekommendera en. Det är så jag har fått i princip hela min kundkrets och det fortsätter att spridas hela tiden.

Är det svårare eller lättare i en liten stad som Västervik?
Svar: Jag skulle faktiskt säga både och. Det är nog lättare att få ryktet att gå, men svårare att få betalande kunder. Särskilt om det finns flera fotografer i samma stad.

Vart får du all din inspiration ifrån?
Svar: Mycket inspiration får jag från andra fotografer (inspireras, inte kopiera!), men även platser jag besöker. Ibland ploppar det bara upp en bild i huvudet :) Det är olika och det där med inspiration är så brett och svårt att säga tycker jag. Jag kollar alltid efter potentiella fotoplatser när vi åker bil. Har hittat massa coola väggar, fina platser osv på det sättet. Och då får man även en bild i huvudet av hur man vill att slutresultatet ska se ut. Så mitt tips till er som har dåligt med inspiration är att ge er ut och leta platser! Resten kommer automatiskt :)

När kan man börja ta betalt för sina bilder (utan att ha ett företag)?
Svar: Jättesvårt att svara på. Jag själv tog inte betalt alls innan jag startade företaget, vilket jag kan ångra lite så här i efterhand. Jag tror att det gäller att känna efter lite själv, när man känner att man utvecklats lite och börjar bli bra, då är det nog dags att ta lite betalt för att inte bli utnyttjad. Det gäller såklart även vänner och bekanta, även om man kan fortsätta fota de gratis ibland om man t.ex. vill testa något nytt eller behöver öva på något särskilt.

Vad är det viktigaste i en bild tycker du?
Svar: Helt klart känslan! En bild utan känsla är ingenting tycker jag. Sen är det viktigt att skärpan sitter på rätt ställe, men en bild utan känsla men med skärpan på rätt ställe säger mig å andra sidan ingenting. Med känslan menar jag något så enkelt som ett äkta leende mot en annan person eller när man ser kärleken mellan två personer. Det är inte det lättaste att fånga det på bild så det gäller att öva! Jag föredrar helt klart ögonblicksbilder framför en blick rakt in i kameran.

Vad är det viktigaste i kamerväskan förutom kamerahus och objektiv enligt dig?
Svar: För bara några veckor sedan hade jag inte vetat vad jag skulle svara på den här frågan, men nu säger jag utan tvekan en reflexskärm! Det är STOR skillnad på de bilder jag tagit de senaste veckorna sen jag började använda min reflexskärm (innan tyckte jag bara den var jobbig att använda) och på de när jag var utan den. Ljuset blir helt fantastiskt, man slipper skuggor och man kan fotografera i starkt solljus på ett helt annat sätt! Det kniviga är ju såklart att hålla både den och kameran och då särskilt om man kanske behöver ha den från sidan. Men det finns nästan alltid någon som vill följa med som assistent :) Kanske någon här som anmäler sig frivilligt?

ÖVRIGA FRÅGOR:

Vad ska man absolut se i Västervik?
Svar: Det man ska se i Västervik är sommaren! Västervik är en riktig sommarstad och lever verkligen upp i slutet av våren. Man kan nästan tro att folket här går i ide på vintern. Om man bara ska besöka Västervik en gång ska man göra det v.28. Då anordnas Visfestivalen här varje år. Visfestivalen i sig tycker inte jag personligen är något att ha, men den tillför så mycket annat. Liv och rörelse!
En plats man ska besöka är Gränsö, där finns allt! Skog, stränder, hästar och får, café, spa, restaurang osv. Mycket vackert och går att cykla/promenera dit från stan.

Vilken är din favorit årstid?
Svar: Oj, sen jag började fotografera gillar jag faktiskt alla årstider på olika sätt. Men jag får nog säga att jag gillar hösten mest och vintern minst. Hösten gillar jag för då är det fortfarande ganska varmt men alla kryp börjar försvinna ;) Sommaren tycker jag är alldeles för varm, men det är ju helt klart den bästa årstiden fotografiskt sett :)

Vad tycker du om för musik :) ?
Svar: Jag gillar typ allt, utom hårdrock, dansband och riktig schlager. Lyssnar i princip bara på musik i bilen och då blir det Rix FM. Förutom radiomusik gillar jag musik som ofta hörs i tv-serier som One Tree Hill och The O.C., dvs musik som kanske inte är så känd här i Sverige. Men ja, Lady Gaga, Gavin DeGraw osv. går alltid hem! Förr var jag en sucker för Celine Dion. Och i mina tonår var det Backstreet Boys som gällde! ;) Det var så pass att jag fortfarande måste köpa deras skivor, helst gå på deras konserter och får ett stort leende på mina läppar så fort de spelas på radion/tvn och säger "åååh, mina pojkar!" Haha, där fick ni ta del av mina mörkaste hemligheter också ;)

TUSEN TACK igen, detta var riktigt roligt så det blir fler ggr :)

Foto:
Kim Pettersson Forss

Glöm inte frågestunden!


Publicerat 2011-05-17 Klockan 14:33:46  Ärligt & härligt


Fortsätt gärna ställa era frågor! Imorgon publicerar jag svaren! Fråga allt mellan himmel och jord :)

KRAM!


Grattis min finaste Baloo! ♥


Publicerat 2011-05-17 Klockan 00:02:42  Foto - hund&katt

Nån gång nu i maj fyller finaste Baloo 3 år! Grattis min älskling! Vi hade bestämt oss för att ha hans födelsedag den 15 maj (eftersom det är mitt i månaden), men med allt som varit nu med Bianca så glömde vi totalt bort det igår. Det roliga är att jag hela dagen igår tänkte att det var något "bekant" över datumet men jag kunde inte komma på vad det var. Ja, han far ju som tur är inte illa av det, det är väl mest jag som tycker det är kul att pyssla om de lite extra på deras födelsedagar ;) Iaf, GRATTIS ÄLSKADE BALOO! ♥

© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Behind the scenes - dansfotografering


Publicerat 2011-05-15 Klockan 01:57:35  Behind the scenes

I fredags inledde jag ett nytt litet samarbete med en tjej som heter Emmi Berggren och som är jätteduktig på smink. Hon ska starta eget så småningom och behöver därför lite bilder till sin portfolio. Om ni är i behov av någon som kan sminka är det bara att höra av er till mig så skickar jag er vidare till Emmi! :) I fredags var det Sofie som blev sminkad av Emmi och fotograferad av mig. Hon ska söka in till lite olika dansskolor och behövde därför bilder med lite dansposer. Jätterolig fotografering, kul att göra något annorlunda!

Här jobbar Emmi på...
Och så ett litet smakprov på resultatet! Much more to come...

© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Frågestund - vad vill du veta?


Publicerat 2011-05-13 Klockan 12:00:00  Ärligt & härligt


Katterna på väggen


Publicerat 2011-05-09 Klockan 00:30:07  Hemma hos oss

Skrev ju för ett tag sedan att jag hade framkallat lite nya förstoringar på katterna. Tänkte visa resultatet! Är mycket nöjd, bilderna som satt innan var så mörka och dåliga. Syns det att vi älskar våra katter eller?! :)

© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com


TACK! ♥


Publicerat 2011-05-06 Klockan 03:53:33  Jennica

Vilka fina vänner, bloggvänner och familj man har! ♥ Vill tacka alla er snälla själar där ute som gett oss så mycket tankar, värmande ord och kärlek de här två dagarna som Bianca har legat på djursjukhuset! Ni är underbara! ♥

Bianca är nu hemma och mår, iaf för tillfället, bra. Imorgon ska vi till apoteket och hämta ut hennes medicin (om den finns hemma, det var tydligen inte säkert) och sedan får vi hoppas att den hjälper och att hon slipper några symtom. ♥ För helt frisk, det blir hon tyvärr inte, då det är en obotlig hjärtsjukdom (kardiomyopati) hon har fått. Det är en allvarlig sjukdom och vissa katter klarar av den sämre och andra bättre. Nu gäller det att inte oroa sig för mycket och bara hoppas på det bästa! Önskar såklart att det hade gått att bota henne helt, men nu är det som det är. Inte hade jag trott att det var så allvarligt när vi åkte in... hade ju trott att de antingen inte skulle hitta nåt eller att hon "bara" hade gjort sig illa i benen. Livet är inte alltid rättvist!

Sitter med gråten i halsen och skriver, så det är bäst att avsluta här. Ville bara berätta hur läget är iom det förra inlägget. Som sagt, TACK alla för att ni bryr er! Ni är bäst! ♥

Bjuder på en Bianca som bebis :) ♥♥♥♥♥


Åh, min lilla älskling ♥


Publicerat 2011-05-04 Klockan 19:05:15  Jennica

Just nu har tiden stannat upp lite här hemma. Bianca, vår ena kisse, är inlagd nere på Läckeby djursjukhus vilket ligger ca 15 mil härifrån. Igårkväll runt 21 märkte jag att hon inte kunde ta sig upp från golvet, hon liksom försökte resa sig men det bara rasslade i golvet av klorna.. sen la hon sig på sidan och då såg det ut som att hon försökte sträcka ut benen utan att det gick. Sen helt plötsligt reste hon sig och betedde sig normalt igen så jag trodde det bara var tillfälligt eller att jag hade inbillat mig. Men strax före 22 så började hon gå konstigt. Hon fick liksom inte ner benen i golvet igen när hon gick, det var som att de låste sig. Jag blev såklart livrädd och fick gråten i halsen. Samlade mig och ringde ner till Läckeby iaf och försökte förklara så gott jag kunde. De trodde det var något neurologiskt, men det kunde även vara diskbrock, en propp eller mild epilepsi. Jag bestämde att jag ville åka ner med henne och det tyckte även de var bäst. Varför ta risker med de man älskar allra mest? ♥ Eftersom Christopher hade jobbat sen 7 och redan var trött så ville vi inte riskera att han skulle somna vid ratten så jag ringde och frågade min pappa om han ville följa med och det gjorde han såklart, TACK! ♥ Hur som helst så blev hon kvar över natten då de ville kolla lite extra i dag på dagen samt ta ett ultraljud på hjärtat eftersom de hörde ett blåsljud. Kom hem vid 4 i natt. Idag vid kl 15 ringde de från Läckeby och då har de upptäckt att hon har en hjärtsjukdom (som jag inte minns namnet på) som gör att hjärtat växer, vilket betyder att hon har ett förstorat hjärta :( Min lilla älskling! Så hon blir kvar till imorgon. Jag hoppas iaf att vi får hämta henne då, det är väldigt tomt här hemma! Hon kommer hur eller hur få äta tabletter nu framöver. Stackars liten!

Gumman, jag saknar dig och tänker på dig!!!! ♥♥♥ Älskar dig av hela mitt hjärta!!

© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com


Färg, mittemellan eller svartvit?


Publicerat 2011-05-02 Klockan 10:14:00  Foto - porträtt

Vad tycker ni? Jag kan inte bestämma mig! Men det lutar nog mot den med nedmättade färger. På bild är vackra Hannah!© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com