Hemsida      Priser      Kontakt     Facebook

Svar på frågestunden!


Publicerat 2011-10-24 Klockan 23:50:00  Ärligt & härligt

Tusen tack för alla frågor jag fick under frågestunden! Tänkte dela med mig av svaren nu, en del svar är säkert lite luddiga för att jag tyckte frågan var svår ;)


Kunde du inte berätta lite om hur du började med foto och hur du lyckats bli så bra, för du tar grymt fina bilder, kram!
Svar: Oj, tusen tack först och främst! Hur jag började med foto? Ja, jag har faktiskt aldrig haft en stor dröm om att bli fotograf… förrän för ganska så exakt 2 år sedan när jag köpte min brors systemkamera (har bytt upp mig sen dess). Innan älskade jag att fotografera, men det var bara vardagsbilder som gällde. Det var det som var tänkt även med denna kameran, men så fort jag hade den i min hand så kom intresset att fotografera annat. Då var det natur. Jag tröttnade på detta ganska snart och ville börja fota människor istället. Började fota min sambo och mina vänners barn. Ojojoj vad roligt det var! Det var då jag bestämde mig för att jag skulle bli bra och att jag en dag (som bara blev några månader senare!) skulle starta mitt egna företag som fotograf. Sen dess har jag satsat allt på detta! Jag gav upp mitt stora intresse för inredning och la istället alla mina pengar på kamerautrustning. Jag vet dock inte hur folk kunde uppmuntra mig så mycket i början, haha, kolla denna bilden på min sambo t.ex.:Jag har svårt att se mig själv som bra, vad det än gäller, så denna var knepig. Men för att bli bra så gäller det framförallt att öva öva ÖVA! Man kommer inte undan den biten hur gärna man än vill nå toppen direkt ;) Något som har hjälpt mig att utvecklas är att studera andras bilder. Titta på en bild och fråga dig själv ”Hur stod fotografen när han/hon tog denna bilden? Stog han/hon upp? Satt ner? Låg ner? Är bilden tagen uppifrån eller rakt framifrån?” Allt detta, och en massa annat förstås, avgör ju hur bilden blir. Var också kritisk när du tittar på dina egna bilder (samtidigt som du såklart måste ge dig själv beröm), vad kunde du ha gjort annorlunda? Läs allt du kommer över om foto! Jag kan starkt rekommendera Scott Kelbys böcker (finns på bl.a. AdLibris), jag har lärt mig enormt av att läsa de. De fokuserar inte ett dugg på det tekniska utan det är texter man förstår även om man är nybörjare! Hans motto med böckerna är att de ska vara skrivna som att han är ute och fotar med en kompis och ska förklara för kompisen. Köp köp köp!!


Berätta ett fotominne som ligger dig varmt om hjärtat :)
Svar: Jag måste nog säga den senaste bröllopsfotograferingen faktiskt. Jag är så himla nöjd med de bilderna och det var verkligen en jätterolig fotografering. Men den betyder mycket för mig även för att de valde att göra sin hund delaktig i bröllopet. Ni som känner mig vet vilken djurälskare jag är och att jag tycker att djur är precis lika mycket värda som människor. Därför värmer det mitt hjärta extra mycket när jag ser djurägare som älskar sina djur på riktigt!Hej! Du har en sådan enorm talang och du har verkligen blomstrat som fotograf sedan jag först började läsa din blogg. Du tar helt fantastiska bilder men du är även otroligt duktig på att redigera. Så jag skulle hemskt gärna vilja se hur du redigerar dina bilder om du har tid att dela med dig av lite tips och trix :) Tack för en väldigt bra blogg!
Svar: Tack snälla, snälla du! Du vet att jag följer dig också där borta i staterna :) Först och främst fotar jag i RAW-format. Jag redigerar RAW-filerna i Lightroom som jag tycker är ett helt fantastisk program. Jag använder mig allt som oftast av presets (man kan göra egna eller använda andras som finns att köpa/ladda hem), sedan drar jag i spakarna till exponering, svärta, kontrast och luminans. När jag sedan öppnar bilden i Photoshop använder jag mig av kurvor, oskarp mask och sen ljusar jag nästan alltid upp ögonen en aning samt ibland lägger på lite mer kontrast och fixar till färgstick. Tar såklart även bort oönskade saker i bilden, då brukar jag använda antingen kloningsstämpeln eller lappningsverktyget (föredrar det sistnämnda). Nedan är ett exempel på redigeringen i tre steg:
 

Hur gör du för att få båda personerna (när du fotar bröllop tex.) skarpa samtidigt som du har lite bokeh i bakgrunden? Vilken bländare har du? Vart lägger du fokuspunkten osv. ? Du är så himla duktig och du tar verkligen kanonfina bilder!
Svar: Tack!!! Det är inte helt lätt att få både bokeh och skärpa på båda personerna samtidigt. Jag brukar faktiskt allt som oftast köra med f4 när det är två personer. Men ibland kör jag även f2.8 eller f3.5. För mig är det viktigare att bilden blir skarp än att det blir bokeh i bakgrunden. Ett annat tips är ju att använda teleobjektiv, ju längre ifrån du står desto oskarpare blir ju bakgrunden. Fokuspunkten lägger jag på ögonen på någon av de, beroende på bilden. Oftast den som är närmast. Jag tycker heller inte att båda behöver vara skarpa, när personen i förgrunden är oskarp tycker jag är jättefint!

Vad är ditt roligaste fotominne?
Svar: Mitt roligaste fotominne är faktiskt när jag fotade buspojkarna nedan. Jag ska inte påstå att det var en lätt fotografering, men jag har aldrig skrattat så mycket under en fotografering som jag gjorde då! ;)Vad har du för långsiktiga mål med ditt fotograferande?
Svar: Mina mål och drömmar är ganska simpla. Jag vill göra mig ett namn här i Västervik med omnejd, det räcker gott och väl för mig. Visst avundas jag de som far land och rike (och världen) runt och fotar bröllop, men det är liksom inte jag. Jag är en väldigt hemmakär person och det är här jag vill jobba och bo, jag vill somna hemma varje kväll. Tråkig jag är va ;) Iaf, när jag har det precis så som jag vill så har jag en studio (med endast naturligt ljus från stora fönster), med en massa rolig rekvisita, fina soffor osv. På väggarna sitter mina bästa bilder i olika storlekar. Jag fotar bröllop hela somrarna och jag är eftertraktad för mina nyföddbilder. Svårare än så är det egentligen inte, dock är vägen dit lång. Någon studio kommer jag nog inte ha på flera år, men jag ska jobba på det :) Helst vill jag ha denna studion i anslutning till hemmet så "så fort" vi köper hus kommer jag börja med detta projekt!


Vad har du för förebilder inom fotografin?
Svar: Jag har en förebild när det gäller bröllop och det är bästa Alicia Swedenborg! Mina andra förebilder är amerikanska fotografer över lag, kan man nog säga. För att nämna några: Laura Farris, Darling Photography, Wish Photography, Blue Dandelion Photography och Amy Robertson. De har alla den stilen på sina bilder som jag själv någon gång i framtiden vill ha och vara ”känd” för. Jag gjorde ett långt tipsinlägg om mina favoritfotografer för ett tag sen men det försvann när jag skulle publicera det. Kanske att jag gör om det någon gång! :)


Var hämtar du inspiration?
Svar: Hos ovan nämnda fotografer till att börja med, såklart. Men även i rekvisita, i mina egna bilder och i platser jag ser (jag kollar mig alltid runt efter potentiella locations när vi åker bil, tur att det inte är jag som kör!). Allt som oftast så ploppar bilden bara upp i huvudet! ;)


Vem skulle du helst vilja göra en fotosession med av alla människor i hela världen?
Svar: Jag får nog svara Sophia Bush (från bästa tv-serien One Tree Hill) på den då jag tycker att hon är världens vackraste och dessutom alltid blir bra på bild! (kan ha att göra med att hennes föräldrar är fotografer ;)) Men det skulle också vara roligt att fota någon som sticker ut från mängden, t.ex. en rödhårig tjej med tatueringar och piercings ;) Något annorlunda mot vad jag brukar fota helt enkelt!


Har du några tips på hur man fotar barn på bästa sätt? Vilken bländare och slutartid rekommenderar du t.ex.?
Svar: Det är inte lätt att fota barn, det är en sak som är säker. De har egna små viljor om man säger så. Vill de inte så vill de inte. Tips beror ju lite på vad för slags bilder man vill ha. En del vill ju ha bilder när barnen leker och är naturliga och en del vill ha mer "uppställda" då barnen tittar in i kameran. Jag personligen gillar en blandning. Fotar man de när de leker är det ju bara att klicka på, och då och då brukar jag ropa på de för att få några bilder då de tittar in i kameran. Vill man ha mer uppställda får man helt enkelt komma på något som fångar just deras uppmärksamhet. Oftast hjälps jag och föräldrarna åt med den biten.


Tusen tack för era frågor och jag ber om ursäkt för att svaren dröjde, jag har haft fullt upp! Om ni saknar er fråga så är det helt enkelt så att jag tagit bort den för att jag inte kan svara på den eller liknande :) Kanske jag själv inte klarar det du ville ha hjälp med/svar på ;)

Stor kram till er alla!


Bröllopsfotografering | Maria & Christoffer 3/9-11


Publicerat 2011-10-03 Klockan 03:59:40  Foto - bröllop

Äntligen kan jag blogga dessa underbara bilder från Maria & Christoffers stora dag den 3 september! Med sig hade de även sin otroligt fina vita boxer Melker som snällt satt och väntade medans jag fotade bara brudparet. De ville även ha några bilder med Melker och det gick han med på så länge han fick sitta i knät ;) Men en älskad vovve får faktiskt ha sina smutsiga tassar på den vita brudklänningen, eller hur? :) Tusen tack för att jag fick äran att föreviga er på er bröllopsdag! ♥ Jag hoppas ni njuter ordentligt nu på er resa i Kalifornien!© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com

Bröllopsfotograf - fotograf - brudpar - bröllop - Västervik - Vimmerby