Hemsida      Priser      Kontakt     Facebook

Varför är det så provocerande att bry sig om djur?


Publicerat 2012-04-19 Klockan 15:55:16  Ärligt & härligt

Detta har ingenting som helst med fotografering att göra, men ni som följt mig länge vet att djurrätt är ett ämne som jag tar upp lite då och då. Jag brinner verkligen för det och det finns inget som gör mig så urbota vansinnig som just det. Eller ja, bristen på det. Djurs rättigheter alltså.

Jag hamnar ganska ofta i kraftiga diskussioner kring djurrätt för att jag helt enkelt inte kan vara tyst. Jag är typ världens blygaste människa och djurrätt är väl i princip det enda som kan få mig att ryta ifrån. Jag är på djurens sida, så är det bara!

Igår var det en amerikansk fotograf som la upp bilder på en liten kille som höll i små ankungar och det såg ut som att han höll de ganska hårt. Mina första tankar var "åh nej, en till fotograf som använder små djurbebisar som rekvisita" och "jag hoppas han var försiktig med de", men jag skrev ingenting under bilderna för jag kunde ganska snabbt läsa mig till att det var fotografens son och inte alls någon fotografering utan bara ett besök på en väns farm. Min tanke då blev istället "såklart hon inte lät sin son vara hårdhänt med dem". Men när jag sedan loggade in igen hade det tagit hus i helvetet på hennes sida (det blir så när man har 7000 gillare ;)). Någon hade skrivit det jag tänkte först och hon gick i försvar mot sin son och sig själv. Jag tyckte väldigt synd om henne såklart eftersom det inte var så som personen skrev och som jag tänkte, men det som fick mig att bli ledsen var kommentarerna som sedan följde om oss djurvänner. Kommentarer som "Jag är så trött på alla dessa duktiga djurvänner som tror de är bättre än alla andra bara för att de bryr sig om en ankunge" eller "Människor har en tendens att försöka förmänskliga djur och ge de känslor" - what? Sen när har djur INTE känslor undrar jag då?

Men den kommentaren som gjorde mig allra mest ledsen var denna, och den är ganska vanlig - "Om folk hjälpte barn lika mycket som de hjälper djur skulle vår värld vara en bättre plats!" Det är det här jag inte förstår. Varför är det alltid svart eller vitt för folk? Vad är det som säger att vi som står upp för djuren inte bryr oss om barn? Och sen NÄR bryr sig folk i allmänhet mer om djuren än om barnen eller människor överhuvudtaget? Hur tragiskt det än är så är det inte många som är på djurens sida (märktes tydligt igår!) så att säga att världen skulle bli bättre om vi istället bryr oss om barnen är bullshit för då skulle ju INGEN bry sig om djuren... hur skulle vår värld se ut då?

Så min fråga är alltså, varför är det så provocerande att bry sig om djur? Folk blir nästan förbannade på en ibland för att man är djurvän. Är det inte en bra egenskap, att bry sig om andra? Jag har alltid sett djurvänner som osjälviska och goda människor eftersom de bryr sig även om individer som inte tillhör den egna arten. Men folk i allmänhet verkar tycka att djurrätt är slöseri med tid och pengar. Tid och pengar som istället kan läggas på människans rättigheter.

Jag kommer aldrig någonsin förstå mig på detta och jag kommer fortsätta kämpa för att ändra människors syn på djur. För det är där jag tror man måste börja för att få en förändring!

© Fotograf Jennica Pettersson Forss | www.jenfotografi.com