Hemsida      Priser      Kontakt     Facebook

Svar på frågestunden!


Publicerat 2012-03-31 Klockan 19:30:00  Ärligt & härligt

♥♥♥ Tack för alla frågor! Roligt att det kom in så många på slutet! Frågor som liknar varandra har jag svarat gemensamt på. Hittar du inte din fråga har jag helt enkelt inget bra svar på den :) ♥♥♥

FOTO/FÖRETAGSFRÅGOR

Hur hittar dina kunder dig? Var annonserar du? Hur marknadsför du dig?
Svar: Inte alls höll jag på att skriva, men det gör jag väl egentligen. Men det som gett mest är såklart rekommendationer från andra kunder. Jag sätter upp lite lappar om erbjudanden ibland, i butiker som tillåter företag. Jag samarbetar med andra företag, jag försöker uppdatera Facebook-sidan så ofta som möjligt och anordna tävlingar då och då för att på så sätt sprida sidan vidare och därmed även företaget. Att starta Facebook-sidan är det bästa jag gjort för företaget!

Hur mycket grejer tar du med dig hem till kunden?
Svar: Alldeles för mycket, haha! Jag fotar ju i princip bara nyfödda hemma hos kunden (äldre barn föredrar jag att fota hemma hos mig) och då blir bilen överfull. Det är två stora rullar med dels golv och sen bakgrunder, golvlist, det är bakgrundsstativet, lådan med rekvisita, några korgar, docksäng, runt 6 stycken filtar, sopsäck till kiss- och bajsplädarna;), värmefläkt för att hålla bebisen varm i fall det är kallt hemma hos de, kameran såklart, två objektiv, reflexskärm, mobilen med app för sövande babysounds, avtal... hm, har säkert glömt nånting ;)

Vet du någon bra webplats för bebisprylar?
Svar: Jag köper alla mina saker från amerikanska sidor, sök på "photography props" :) 

Vilka bollar du fotoidéer med, har du många i din närhet som sysslar med foto?
Svar: Min sambo har varit väldigt fotointresserad, men är inte så intresserad längre och säger själv att jag har gått om honom i kunskap ;) Min lillebror fotar också, men inte på samma sätt och stil. När jag behöver råd mailar jag Fotograf Laila Villebeck och hon gör detsamma till mig ibland :) Ser fram emot maj väldigt mycket när vi ska träffas och jag ska fotografera henne och hennes söner. Det kommer bli så roligt och jag misstänker att samtalsämnet kommer bli nyföddfotografering! ;)

Vad fick dig att börja fota & sen att du valde att satsa på det?
Svar: Intresset för fotografering i allmänhet kommer väl egentligen från min sambo även om jag alltid älskat att fotografera. Men intresset för just porträttfotografering kom för ett par år sedan när jag följde Emelie Ohlssons blogg och började fota mina vänners barn. Att jag satsade på det var väl egentligen från början för att jag inte hade något att förlora på det. Jag var inkomstlös och kände att jag måste göra något med mitt liv, så varför inte satsa på det jag älskar? Sen har ju detta utvecklats till något jag inte trodde från början, dvs att jag skulle satsa på nyföddfotograferingen. Roligare än jag någonsin kunnat tro med andra ord! :)


Har du något drömmotiv du skulle vilja fota?
Svar: Nja, det har jag nog inte direkt. Just nu längtar jag till varmare väder så jag kan testa på att fota nyfödda utomhus!

Jag hade några frågor, dels var de typ samma fråga som någon annan redan frågat; Lite nyfikenhet på dina bakgrunder mm. Sen har jag även en liten fråga om du fotograferat exempelvis denna bild i detta inlägg med eller utan stativ. När använder du i såfall stativ?
Svar: Jag har aldrig någonsin använt stativ, tycker enbart de är i vägen och begränsar en. Jag vill kunna byta vinkel snabbt utan att behöva tänka på ett stativ. Enda gången jag testat att fota med stativ var innan jag började fota människor och min sambo drog ut mig på mörkerfotografering - BORING! ;)

Hur fungerar det här med photoshop och då man är företagare? Måste man ha en speciell version för att få sälja bilderna man har redigerat med sitt photoshop? Vad har du?
Svar: Vet inte riktigt om jag förstår din fråga, men jag redigerar mina bilder i Lightroom och Photoshop CS5.

Vilket är ditt bästa tips till en blivande fotograf?
Svar: Att inte jämföra dig med andra fotografer! Bästa ordspråket/citatet som stämmer så otroligt bra är "The only photographer you should compare yourself to is the one you were yesterday." Känner du att du inte kommer nånstans i utvecklingen? Kolla på bilderna du tog för ett år sen! Du kommer växa flera cm :)
Ett annat tips är att inte vara för billig. Jag fick rådet från en annan fotograf när jag startade att om jag ville kunna leva på det här så måste jag hålla höga priser redan från början. Jag lyssnade tyvärr inte på det rådet och det har jag ångrat många gånger. Nu får jag istället smyghöja priserna då och då. Att vara helt gratis innan man startar rekommenderar jag inte heller, låt istället de som bokar dig betala en liten summa eller ta betalt för de bilder de vill ha. Om både fotograferingen och bilderna är gratis kommer du få leva med den där gratisstämpeln länge sen. Så var det för mig i början.
Se till att inrikta dig också! Självklart måste man testa på det mesta i början för att veta vad man vill göra, men sedan när du startar ditt företag är det viktigt att nischa dig. Det ser ganska oproffesionellt ut att erbjuda precis allt, för man kan omöjligt vara bra på allt! Jag har nu hållt på ett tag och det jag tycker är allra roligast och som jag tycker jag är bäst på är gravidfoto, nyföddfoto, babyfoto och bröllop så då är det det jag satsar på. Självklart fotar jag även annat, men jag undviker att publicera så mycket bilder på annat. När jag uppdaterar blogg/hemsida/fb så är det dessa kategorier jag vill visa upp.

Jag undrar var du köpt den fina bakgrunden. Kan du visa hur den fungerar? Är det ett golv som du bara byter tapet på? Jag har sett den hos andra också och tycker att den är så fin. Jag skulle vilja se lite bts då du fotograferar barn. Gärna med den bakgrunden :-)
Svar: Golvet är köpt hos Evas Photoprops (hon finns på Facebook) och hon säljer även bakgrunder. Jag har inte så många bts-bilder eftersom jag alltid är själv på mina fotograferingar. Har varit lite dålig på att söka efter assistenter eftersom jag tycker det funkar bra att vara ensam. Men här är två bilder på hur det ser ut när den är uppe. Just denna bakgrund är också köpt hos Evas Photoprops.

 
Vilken bländare kör du mest med då du fotar barn?
Svar: Det är jätteolika. Närbilder utomhus gillar jag att köra med bländare mellan 1,8-2,8. Inomhus vill jag gärna ha bländare 3,5 så inte bakgrunden blir allt för oskarp.

Hur har du lärt dig redigera?
Svar: Grunderna har min sambo lärt mig, resten har jag lärt mig genom att testa och öva.

Vad har du gått för utbildningar?
Svar: Jag gick Foto A på gymnasiet, annars har jag inte gått några utbildningar som har med foto att göra. Rekommenderar dock inte den kursen, totalt värdelös haha.

Vart hittar du inspiration till nyföddfoto och vart köper du din rekvisita?
Svar: Jag hittar inspirationen hos mina amerikanska kollegor och sedan gör jag såklart min egen grej av det. Men utan de hade ju inte ens nyföddfotograferingen funnits i Sverige :) Rekvisitan köper jag lite varstans, mest på amerikanska sidor.

Är det inte "läskigt" att lägga bebisarna i de olika positionerna med tanke på att de är så "överrörliga"? Lägger du eller föräldrarna bebisen i positionerna?
Svar: Klart det kan vara lite läskigt om man inte är van och det är också en av anledningarna till att jag har mitt erbjudande på nyföddfotograferingen nu där man bara betalar för bilderna. Dvs jag vill öva mycket innan jag kallar mig för nyföddfotograf fullt ut. Att vara nyföddfotograf handlar om så mycket mer än att bara fotografera. Man ska veta vad man gör och är det någon pose som man inte känner sig bekväm med som fotograf så ska man aldrig göra den. Allt har sin tid och man utvecklas ju hela tiden och kan avancera sina poser senare. Jag tycker inte att de poserna jag gjort hittills är särskilt avancerade, jag har ju bara fotograferat nyfödda i drygt ett år. Säkerheten ska alltid vara prio ett! Vad man ska veta om nyföddfotografering är att det är MYCKET svårare än vad det ser ut, en enkel pose kan ta flera timmar att åstadkomma. Nyföddfotografering är definitivt inte för alla och det kräver väldigt mycket tålamod. Jag och föräldrarna posar bebisarna tillsammans, men det är jag som "bestämmer" posen eller vad man ska säga. Jag kör dock med ungefär samma poser varje gång eftersom man inte bör avancera poserna innan man är riktigt duktig på de enkla. Jag tycker det är synd att det inte finns workshops för nyföddfotografering i Sverige. Jag hade definitivt kostat på mig det! Istället ser jag till att kolla på tutorials som amerikanska fotografer lägger upp. Som sagt, väldigt viktigt att man vet vad man gör. Det kan inte påpekas för många gånger!

Är det du som står för all rekvisita till fotograferingen?
Svar: Ja det är jag som står för den. Jag har ett beroende så någon brist på rekvisita råder det definitivt inte! :) Självklart välkomnas även personliga saker.


ÖVRIGA FRÅGOR

En fråga som inte handlar om foto - Om jag förstått rätt så har du inga barn? Är det något ni vill ha eller kanske valt bort?
Svar: Det stämmer att jag inte har några barn och det är faktiskt något som vi har valt bort. Jag älskar barn, jag älskar att fotografera barn och att vara barnvakt åt mina kompisars underbara barn. Jag älskar när världens bästa Elliot, snart 2 år, kryper upp och lägger sig i famnen eller ropar "Icka!" när jag kommer dit. Jag älskar att lyssna på små barn prata så som bara de kan. Men jag har inte någon "mamma" inom mig och har aldrig i mitt 28-åriga liv haft någon barnlängtan. Den har helt enkelt inte infunnit sig och jag är ganska säker på att den aldrig kommer göra det heller. Jag har dessutom ett kall i mitt liv och det är att ta hand om behövande djur och det vill jag göra helhjärtat. Min sambo har dessutom pälsdjursallergi i sin familj och jag skulle aldrig ta risken att behöva svika mina djur eller mig själv för den delen. Utan djur är jag inte hel ♥ Så, jag vill inte ha några egna barn men jag förgyller mer än gärna mitt liv med andras :)

Har du några riktiga guldgruvor i Västervik som man bara måste besöka om man åker dit?
Svar: Skanvik helt klart! Västerviks vackraste plats och mitt favoritställe för fotografering. Bilderna nedan är tagna där:Skanvik ligger ute på Gränsö, ganska "nära" stan. Annars kan jag rekommendera att bara sitta nere i hamnen, det är otroligt vackert här! Något man nog inte värdesätter lika mycket när man växt upp här. Jag ska njuta lite mer av min fina stad den här sommaren ♥

Vad är ditt drömresemål?
Svar: KALIFORNIEN!!! ♥ Men jag vill även tillbaka till mitt älskade London. Det kändes som hemma ♥

Vad är det bästa med sommaren?
Svar: Jag är faktiskt inget stort fan av sommaren egentligen... men det bästa, eller det som är bra, med sommaren är dels att vår stad lever upp till något helt fantastiskt efter att ha varit död i typ nio månader. Men också att det blir fler fotograferingar.. och så alla bröllop såklart! Fast det allra bästa med sommaren är förresten alla dagar i mina föräldrars trädgård med katterna på grönbete, mysigt! ♥

Har du någon dålig ovana?
Svar: Nja, det tror jag inte... det skulle vara allt godis och snacks jag stoppar i mig. Räknas det? ;)

Har du några husdjur?
Svar: Jag har fyra stycken underbara katter som jag älskar över allt annat och skulle göra vad som helst för ♥♥ De är mina barn och betyder allt! Baccardi (svart) är snart 3 år, Bianca (röd) är 6½ år, Baloo (brunrandig) är snart 4 år och Bioz (vit) är 8½ år ♥ Vi har haft alla sen de var kattungar utom Baloo som bott hos oss i ett år. Han var inte längre välkommen i sin familj och skulle avlivas :( Bioz och Baccardi skulle också avlivas, när de var kattungar. Jag kommer alltid ta katter som verkligen behöver ett hem... det känns bäst i hjärtat ♥ Jag skaffar inte katter för att jag nödvändigtvis bara måste ha en till katt, jag tar hand om de som behöver mig... och dessa fina katter behöver mig :)
 

Hur tror du att ditt liv ser ut om 10år?
Svar: Om 10 år tror och hoppas jag att vi bor i en villa där jag har en naturligt ljus-studio och lever på att fota nyfödda, gravida och barn. På somrarna fotar jag även en del bröllop. Vi har fler djur och jag jobbar lite med djurrätt vid sidan av. Jag har gått ner alla kilon jag vill gå ner och jag mår bra i mig själv! Vi är gifta och reser och ser oss om i världen. Ja, det är väl ungefär så jag vill att mitt liv ska se ut. Förhoppningsvis är det där katthemmet inte långt borta heller om 10 år...

Vilka länder har du besökt & vilka länder vill du besöka?
Svar: Jag har bara varit i Danmark och Storbritannien (London samt utanför). Vill helst av allt åka till USA, men även Italien. Jag är flygrädd så jag lär nog stanna i Sverige dock ;)

Antingen eller frågor:
Köpekakor - Hembakat.
Dricka - Saft.
Kaffe - Thé. - Precis lärt mig dricka thé så egentligen inget av det.
Villa - Radhus/lägenhet. - Vill ha en villa, men bor nu i lägenhet (bostadsrätt).
Bärbar dator - Stationär. -Borde ha en stationär dock men det är ju sååå smidigt med bärbar!
Automatväxlad bil - Manuell. - Noll koll på bilar och inget körkort, så pass!
Katt - Hund.
Storstaden - Landet.

Hej, jag håller på att skriva en sån där "100-saker-att-göra-innan-du-dör-lista" men jag har inte kommit så långt på den, så kanske du kunde komma med lite tips?
Svar: Oj vad svårt! Det där är ju så individuellt, vad man själv vill göra! Jag har bara tre saker jag absolut vill göra innan det är dags att hälsa hem och det är att gifta mig, öppna ett katthem och åka till Kalifornien.

Återigen, tusen tack för alla frågor! Hoppas ni uppskattade svaren! Fortsätt gärna att kommentera, det uppskattas verkligen och gör det så mycket roligare att hålla bloggen vid liv!!

Och ni, glöm inte EARTH HOUR IKVÄLL KL 20.30!!! ♥